HTML

Biciklivel a Közgázra

Belváros, fiatalság, értelmes emberek = biciklis paradicsom!!!

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!


Jelöld be a Biciklivel a Közgázra csoportot!

Akik nyélen rakják

2008.03.11. 00:35 ders

1.felvonás - félsiker

Múlt szerdán (03.05.) a rektor úr telefonon tájékoztatott, hogy kiadta az utasítást biciklitárolók létesítésére a főépület déli kapuja köré. Az információt a műszaki főosztályról is megerősítették, ahol nagyon segítőkészek voltak: U-vasak lesznek, már beindult a beszerzés, heteken belül a helyén lesz kb 20 db tároló!

1) Köszönjük szépen!
2) Ahogy azt tapasztalni fogjuk, ez csak részmegoldás. Az anyag készítői egyértelműen kiállnak az álláspontjuk mellett, hogy megfelelő megoldást csakis az összes bejárat közelében (és a mélygarázsban) elhelyezett tárolók jelentenek! Hisszük, hogy a petíciót aláíró 700 ember is emellett foglalt állást!

A kerékpárnak az a legnagyobb előnye, hogy rugalmas, ajtótól-ajtóig közlekedést biztosít a használónak. Ha ezt akadályozzuk, akkor (1) csökkentjük ebbéli előnyét más, nem fenntartható közlekedési módokkal szemben, kevésbé vonzóvá téve a potenciális használók körében, illetve (2) a már biciklizők ugyanúgy nem megfelelően a padokhoz, kukákhoz fognak lakatolni, hiszen az még mindig kényelmesebb, mint 200 métert gyalogolni feleslegesen.
A rektor urat sajnos még nem sikerült meggyőzni a fenti okfejtés helyességéről. Képmutatás lenne ezt az érvet megkérdőjelezni egy olyan egyetemen, ami tűri, hogy a bejáratok közelében az autók ingyen és szabálytalanul a bejárat közeli járdákon parkoljanak.

5 komment

Címkék: rektor biciklitárolók előrehaladás


A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazbicikli.blog.hu/api/trackback/id/tr48375398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bódis Lajos 2008.03.19. 17:38:45

Örülök a félsikernek, remélem és elvárom, hogy legyen továbblépés, és nagy elismerés a kezdeményezőknek-tervkészítőknek-szervezőknek!

Az egyik kedves szervező értesítése és kérése alapján, mint dolgozó, egyéni kérelmező levelet írtam a rektor úrnak és - a kérdés iránt tudtommal szintén nyitott - egyik rektorhelyettes úrnak.

Később jutott eszembe, amit nem értek, vagy nem teljesen értek vele egyet: a főépület déli bejárójánál tartom a legkevésbé fontosnak a külön U-vasakat. Vagy tök jók oda is, de nem biztos, hogy oda kell több. A szellőző, vagy nem tudom micsoda, körüli korlátok, és a díszkorlátként funkcionáló szögletes U-vasak ugyanis szerintem, bár nyilván nem erre találták ki őket, de remekül működnek biciklitárolóként. Az egymás után kötött bringák rendezett képet mutatnak, nem rontják az utcaképet, nem zavarják a gyalogosokat, még az egyébként szabálytalanul parkoló autókat sem. (Értsük meg őket is, ha nincs ott kávézó-terasz vagy pihenőpad, akkor aligha tudnánk jól kihasználni azt a teret. Bár ha a Közraktár épület udvara benépesülne, mittudomén, görkorcsolyázókkal vagy piknikelőkkel - külföldi egyetemen láttam ilyet műkő burkolatú, egyébként sivár egyetemi placcon is -, akkor úgy gondolnám, hogy itt is kell a hely.) A többi helyre ez nyilván nem vonatkozik.

Letenyei László kommentjéhez a kettővel ezelőtti poszthoz: talán mégis lehet remélni, hogy az új épület üzemeltetője hozzájárul a bejárat közeli tárolókhoz. Az ősszel kialakult helyzetnél - melyhez én is hozzájárultam - nincs diszfunkcionálisabb és csúnyább. Bicikliket a placcról teljesen kitiltani nem cool, biciklitárolást támogatni cool. S ha analógiával kellene megtámogatni a dolgot: a CEU főépületének főbejárata elég szűk és elég reprezentatív, mégis van ott helyük a bringáknak.

ders 2008.03.19. 21:03:36

Mindenekelőtt köszönjük szépen a támogatásodat!

A szakmai részekhez: Igaz, a funkcionalitás tekintetében az összes többi helyszínen több szükség van az U-vasakra, mert a D-i kapunál tényleg vannak helyek ahova lehet lakatolni. Az anyagban mi semmiféle preferencia-sorrendet nem állítottunk fel, úgy gondoljuk, hogy csak a minden helyszínre egyszerre kiterjedő elképzelés jelenthet igazi megoldást a problémára (a részletes érvelés benne is van).

És ennek ugyanolyan része a D-i kapu. Három ok:
1) Kicsit jobb idő esetén nem lesz elég a korlát
2) (ez a legfontosabb) Én úgy gondolom, hogy egy biciklitárolónak a funkcionalitása mellett a kereslet-gerjesztő hatása is fontos! Mint egyenrangú közlekedési eszköznek, a kerékpárnak is jár a saját infrastruktúra. Egy felelős intézmény ezt az elvet deklarálhatja (ez legalább elvárható) azzal, hogy kitesz tárolókat oda is, ahol egyébként lehetne a korláthoz lakatolni.
3) Ezzel a szabálytalanul parkoló autóktól veszünk el teret. Ez nem egy torelándó dolog. Erről a véleményemet itt írtam le:
corvinull.blog.hu/2008/01/21/igazi_campust_a_kozgaznak

A lényeg: Bízzunk benne, hogy a rektor úr is rájön, mi a cool dolog! ;-)

Bódis Lajos 2008.03.19. 22:16:27

Üdv, nekem meggyőző ;-)

józsi 2008.04.19. 10:34:05

"ami tűri, hogy a bejáratok közelében az autók ingyen és szabálytalanul a bejárat közeli járdákon parkoljanak."

A rektor úr is a járdán parkol az autójával a Vámház körút felöli részen a mozgássérültparkolóhelyen, emiatt nem várható, hog oda is tesznek tárolókat.

primo 2008.04.19. 10:52:09

Igen, ez tényleg itt van. Mi is többször felhívtuk a söfőr figyelmét a szabálytalan parkolásra. Viszont remélhetőleg nemsokára megegyezik a vezetőség a Wallis-szal az egyetemi dolgozók mélygarázsos parkolásáról, a bringatárolókkal együtt.
süti beállítások módosítása