HTML

Biciklivel a Közgázra

Belváros, fiatalság, értelmes emberek = biciklis paradicsom!!!

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!


Jelöld be a Biciklivel a Közgázra csoportot!

Akik nyélen rakják

2009.04.05. 09:50 gyüvi

Márpedig ingyenbicikliút nincsen...

Politikailag korrekten fogalmazva ez egy Közgáz-közeli blog. Ehhez képest, ha a biciklizés közgazdaságtani vetülete érdekel, akkor muszáj az egyik ELTE-s (!!!) blogról idézni. Amint ezen sikerül túllépni, egyből elkezdhetünk arról vitatkozni, hogy a biciklizés negatív vagy pozitív externália-e, vagy a kirótt adó adminisztratív költsége nem nagyobb-e, mint maga a beszedett adó.

Íme:

Vajon kinek kell fizetni az utak fenntartásáért: az ágyhoz kötött nyugdíjasnak ÁFÁ-ban, a keresőknek SZJA-ban, vagy az autósoknak regisztrációs díjban és benzin-adóban? És ha az utóbbiaknak, vajon nem élősködnek-e a társadalmon az utakat használó, de járművüket nem regisztráló, a benzinkútnál legfeljebb a gumit ingyen felfújó, még buszjegyet se váltó galád biciklisták? Ezt a provokatív kérdést veti fel a Freakonomics blog. Az apropó: egy oregoni képviselő 54 dolláros bicikli-regisztrációs adó bevezetését javasolta. A dühös ellenoldal érvei a Freakonomics-blogbejegyzés kommentei között keresendők.

Forrás: http://eltecon.blog.hu/2009/04/03/potyaznak_e_a_biciklistak

Szólj hozzá!

Címkék: közgazdaságtan eltecon


A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazbicikli.blog.hu/api/trackback/id/tr701047099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása